• +36-30-995-0416; +36-30-410-9967
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Hétfőtől - Péntekig: 9:00 - 15:00

 

Milyen talajon érdemes burgonyát ültetni?

A nagyon szélsőséges talajok kivételével, ahol általában egyéb zöldségnövények is termeszthetők a burgonya is megél.Homokos talajon fokozott figyelmet kell szentelnünk a tápanyag utánpótlásra.Akinek lehetősége van szervestrágyázásra, ne hagyja ki.Ez a legtermészetesebb módszer, amit a burgonya gazdagon meghálál. Mindegyik fajtája használható, de a nagyon magas szalma vagy faforgács tartalmútrágyát nitrogén műtrágyával célszerű kiegészíteni. Jó lehetőség a komposzt kijuttatása is.

Ha nincs lehetőségünk a szerves trágyázásra, műtrágyát kell használni.Ezt – főleg a homokos talajon-- több lépésben kell kijuttatni.. A foszfort, káliumot lehet ültetéskor vagy előtte a nitrogént viszont ültetés és virágzás közt két három részletre elosztva.Savanyú talajon kalcium tartalmú műtrágyát használjunk.A klóros műtrágyákat magas dózisban csak ősszel adjuk ki. A mikroelem utánpótlás a permetezéssel egy menetben is megoldható. A kötött talajokon már lehet létjogosultsága az egymenetes műtrágyázásnak is a talaj jobb tápanyag megkötő képessége miatt.

 

Mikor ültessünk?

A szabadföldi ültetés ideje a melegebb éghajlatú területeken március elejétől, a hűvösebb területeken április végéig tart. Kései ültetéseknél hiányzik a lomb árnyékoló hatása, ami megvédené a talajt a kora nyári kiszáradástól, ami jelentős terméscsökkenéssel járhat.Ekkor az öntözés elengedhetetlen. Ha nincs lehetőségünk öntözni, a téli talajnedvességet kihasználva igyekezzünk minél korábban ültetni, lehetőleg korai fajtát kevés talajmozgatással. Hosszú tenyészidejű vetőburgonyaöntözés nélkül csak mély fekvésű, vagy csapadékkal jobban ellátott hegyvidéki területen ültetendő.A vetőburgonya előcsíráztatása növeli a koraiságot.Az öntözést a burgonya nagyon meghálálja.Legnagyobb termésbiztonságot a fémzárolt vetőburgonya ültetése adja. Van lehetőség saját termés visszaültetésére is, de ezt a szándékunkat tavasszal be kell jelentani az illetékes Kormányhivatalnak, akik szántóföldi szemlét követően a burgonya egészségi állapotát megvizsgálva engedélyt adnak a visszaültetésre. A gazda így megfelelő területnagyság esetén jogosult lehet a kiegészítő támogatásra, illetve karantén károsító esetén a kártérítésre is.

 

Milyen növényvédő szert használjak?

A növényvédelem sok buktatót tartogat.A gyomirtó szer kiválasztásánál feltétlen tájékozódjunk az egyes fajták érzékenységére. Előnyben részesítsük a kelés előtt használhatógyomirtókat, mert ekkor nagyobb a felhasználható szerek listája. Ha mégsem sikerülne kelés előtt, legyünk körültekintőek a szerválasztásban, mert vannak fajták, melyek állományban már nem kezelhetőek kétszikűirtóval.Az egyszikűek irtása mindegyik burgonyafajtánál megoldhatómég állományban is.Gombabetegségek ellen majdnem minden fajtánál célszerű védekezni. Legveszélyesebb időszak a bimbózástól kezdődik. Itt elég nagy a fajták közti érzékenység. A sűrű lombú fajták általában veszélyeztetettebbek, főleg a nem túl meleg nyirkos párás időben.A permetlé rovarölő szerrel is kombinálható. Kiegészíthetjük lombtrágyával is, de ne feledjük, a burgonya természetes fő tápanyagfelvevő helye a gyökér.

 

A betakarítással és tárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A betakarítás történhet teljes érés előtt primőrként, vagy érést követően, ami már alkalmas lehet téli tárolásra is. Szedés tervezésekor vegyük figyelembe a fajták különböző mechanikai tűrőképességét.Legkíméletesebb szedés amikor egy vagy két soros szedővel kirázzuk a bakhátból a burgonyát, és a földre terített krumplit kézzel szedjük fel. Ezt a költséges, de nagyon kíméletes módszert használjuk például a nagyon vékony héjú Balatoni rózsa vetőburgonya előállításánál is.Kombájn használata egy bizonyos területnagyság fölött kikerülhetetlen. Ekkor ömlesztve, ládába vagy big-bag zsákba történhet a beszállítás.Tárolhatóság három legfontosabb eleme a fajta, a burgonya egészségi állapota, és a tárolóhely alkalmassága/szellőzés, hőmérséklet./

 

Milyen fajtát ültessek?

A megfelelő vetőburgonya kiválasztása fontos kérdés, melyről részletesen aMilyen fajtát ültessek?cikkben talál válaszokat.