• +36-30-995-0416; +36-30-410-9967
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Hétfőtől - Péntekig: 9:00 - 15:00

Milyen fajtát ültessek?

Milyen fajtát ültessek?

Hazánkban kb. 70 burgonyafajtát forgalmaznak. Ezek egy része gazdaságunkban kipróbálásra kerül, és az arra érdemes fajtákból áruburgonyát állítunk elő. Segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a termelőknek, akik nem rendelkeznek kellő ismeretekkel az általunk forgalmazott burgonyákról.

A legmegfelelőbb burgonya kiválasztásakor a legfontosabb szempont mindig a felhasználás célja!

 

Saját fogyasztásra, családi használatra

Téves feltételezés, hogy a sárga burgonya a sütni való, a piros pedig főzni. Hazánkban gyakorlat, hogy csak a héj színe alapján válasszunk burgonyát. A héj színe azonban ne befolyásolja Önöket a fajtaválasztásban, mert semmilyen tulajdonság nem kötődik hozzá. Ugyanúgy megtalálható a piros héjú burgonyában is a szétfövő, szürkülésre hajlamos vagy szappanos, mint a fehér színűben.

 

Amennyiben korai fajtát szeretne az Esmee-t, Balatoni rózsát, Evolution-t és az Impala-t ajánlom.

Esmee: Balatoni rózsa típusú, nagyon bő termő, sütni, főzni egyaránt kiváló, egyre népszerűbb újdonság.

Balatoni rózsa világossárga húsú, korai, fitoftórára közepesen fogékony, de jól tárolható fajta.

Evolution: A korábban igen népszerű Cleopatra helyett javasolt ültetni, fiatalabb, ellenállóbb fajta. Fóliában és szabad földön is termeszthető.

 

középérésűek közül a következő fajták mindegyike jól tárolható, sütni, főzni egyaránt alkalmas, bőtermő, jóízű.

Hópehely: enyhén lisztes, fehér húsú, betegségekre a legkevésbé fogékony.

Agria: nagyon népszerű, kiemelkedő termőképességű vezető fajta. Az Agriából nemesített új fajta a Babylon, mely ellenállóbb az Agriánál és azzal ellentétben a babásodás sem jellemző rá.

A sárga húsú burgonyák közül ajánlom az Alegria fajtát, mely alkalmas főzésre és kiváló hasábburgonya készíthető belőle. Kerekded gumói vannak.

Marizza: piros héjú, sárga húsú, osztrák bőtermőújdonság.

Kondor: strapabíró régi nagy gumójú fajta.

Cherie korai bőtermő salátaburgonya, szokták még kiflikrumplinak is hívni a formája miatt.

 

Ha termesztésünk elsődleges célja az értékesítés

Sima héjú, formás, varasodásra kevésbé hajlamos, bőtermő fajtát kell választanunk. Ha csak a termés nagysága alapján akar választani, nézze meg a kezdő oldalon az idei terméseredményeket.

Ha a piacunk főleg nagyobb méretű burgonyát igényel, akkor Balatoni rózsátEsmeetEvolutiont, és ha nem gond a fehér hússzín, Rudolphot ültessünk. A Stemster is jó választás, de erősen kötött talajon kissé formátlan.

Desiree még mindig jó választás, a mechanikai igénybevételt jól tűrő, holland import gumóból nagy termés takarítható be.

Marizza újdonság, jó visszajelzésekkel. Kedvelt piaci fajta még a Fabiola. Sárga fajták közül kiemelkedő termésével még mindig az Agria a vezető. Az Arizona is nagy termésre képes, de olajban történő sütésre nem az igazi, helyette jó választás lehet az Alegria.

 

Biotermesztésre alkalmas fajtából is van kínálatunk

A vírus rezisztenciájának köszönhetően sok évig ültethetőés a fitoftórának teljes mértékben ellenáll a Sarpo Mira, bár érdemes tudni róla, hogy késői fajta, hosszú tenyészidővel. Jó eredményt érhetünk el a Hópehellyel is, mérsékelt fitoftóra érzékenységének, és kis lombjának köszönhetően.

Felsorolásomból több fajta is kimaradt, melyekről a "FAJTÁK menüpontban találhatnak leírást.

 

Olvasóink felvethetik: gyanúsan sok a csak jó tulajdonsággal rendelkező burgonya. Ez nem véletlen! Saját termesztési tapasztalataink alapján döntünk egy-egy fajta értékesítése mellett. Az évek során már nagyon sok fajta forgalmazását abbahagytuk, mert szántóföldi kipróbálást követően nem voltunk vele megelégedve. Ezek szubjektív döntések, melyeket a helyi viszonyok befolyásolhatnak.