• +36-30-995-0416; +36-30-410-9967
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Hétfőtől - Péntekig: 9:00 - 15:00

Pedagógusból importőr! - Sikeres férfi mellett ott van a sikeres nő

 


A 2020. decemberi Burgonyavilág Magazinban megjelent interjút olvashatja alábbiakban vállalkozásunk ügyvezetőjével.

 

Bemutatjuk Hofferné Jeskó Friderikát, aki elismert tanítónői pályája mellett tökéletes társa a vállalkozásban férjének, Hoffer Ervin zirci burgonyatermelőnek.

 

Ön is zirci, vagy környékbeli származású mint a férje?

Zirci születésű vagyok, de tanulmányaim miatt több évre elkerültem városomból, csak miután megismerkedtem Ervinnel, kerültem vissza.

 

Az Ön felmenői is foglalkoztak az agráriummal?

Nagyszüleim révén már gyermekkoromban megismerkedtem a vidéki élettel.Általuk szereztem ismereteket a gazdálkodói életformáról.

Szüleim Zircen vendéglátással foglalkoztak. Ezt a vonalat testvérem viszi tovább.

 

Hol, milyen iskolákat végzett?

Tanítóképző főiskolát végeztem. 40 évig dolgoztam pedagógusként: alsó tagozatos gyerekekkel foglalkoztam, ez a hivatás a szívem csücske volt. 2005 óta a pedagógusi pályával párhuzamosan építjük férjemmel közösen a Szarvaskút 8420 Bt. tevékenységét. Férjem emellett 60 hektáron gazdálkodik, ami nem kis munkát igénylő feladat.

 

Mikor csatlakozott ténylegesen a férje munkájához?

Elszigetelődni soha sem tudtam, de 2005-től a Bt. megalakulásától már szervesen kapcsolódtam munkájához, mivel a társaság ügyvezetőjeként munkánk sok szállal kötődött egymáshoz.

 

Kezdettől Ön vezeti a kereskedelmi Bt-t?

A cég 2005-ben jött létre, tulajdonképpen a térségünkben épülő golfpályánál lévő parkosítási, kertészeti és ingatlankezelői feladat ellátására. Ebből, az induló vállalkozásból tértünk át a későbbiek során a vetőburgonya forgalmazására, és a fent említett vetőburgonya importálásra. Ezzel egy időben kezdődött az 50 szemes, kis kiszerelésű vetőburgonya értékesítése is. Feleségként rám hárul a Bt. holland, francia és belga vetőburgonya importjának lebonyolítása, amely férjem szaktudása nélkül nem lenne lehetséges.

A kezdetektől fogva aktívan részt vesz a társaság munkájában lányunk, aki a holland partnerekkel tartja ma is a kapcsolatot.

 

Beszámolna részletesen arról, hogy konkrétan mivel foglalkozik a társaság?

Tizenöt fajtát forgalmazunk. Valamennyi holland, belga, francia import, amely kiegészül saját gazdaságunkban felszaporított két keszthelyi fajtával, a Balatoni rózsával és a Hópehellyel. Fajtasorunkat folyamatosan változtatjuk, a kevésbé megfelelőek helyére új, ígéretes burgonyák kerülnek.

Forgalmunk jelentős részét a kis kiszerelésű 50 szemes burgonya teszi ki, melynek terjesztési területét folyamatosan növeljük. Jelenleg a Dunántúlon, Pest és Heves megyében nagykereskedőink révén, körülbelül 600 gazdabolttal tartjuk a kapcsolatot. A cél mindig ugyanaz: minél jobb vetőgumó behozatala, hiszen akkor leszünk sikeresek, ha a vásárlóink elégedettek, és orvosolni tudjuk az esetleges problémáikat, továbbá kielégítjük a felmerülő igényeiket. Munkánk elismeréseként zömében, visszatérő vásárlókkal büszkélkedhetünk, ami nemcsak a mi érdemünk, hanem a velünk együtt dolgozó alkalmazottak becsületes munkájának is köszönhető. A vásárlók újra és újra bizalmat szavaznak nekünk, ebben a férjemnek van a legnagyobb szerepe, aki a szakmai útmutatásával bármikor hajlandó rendelkezésükre állni, és a felmerülő termesztési gondjaikat készségesen igyekszik megoldani.

Ezenkívül személyesen tartjuk a kapcsolatot a holland partnercégekkel is.Évente ellátogatunk hozzájuk a szakmai utunk során. Ezekre az utakra a férjemet a lányunk és az unokánk kísérik el, akik férjem hozzáértését segítik angol és német nyelvtudásukkal. A lányom közgazdász és jogi diplomával rendelkezik, így hasznos tanácsokkal segíti a cég ügyeit. Külföldi partnereink is rendszeresen és szívesen látogatnak cégünkhöz, ahol férjemmel jó hangulatú szakmai megbeszéléseket folytatnak a burgonyatermesztésről, amely évente más-más kihívást tartogat számukra.

Párom a gazdaságában fajtakísérleteket is végez 15-20 holland fajtával. Ennek tapasztalata alapján tudjuk felmérni, hogy a hazai viszonyok között melyek produkálnak a legjobban, hiszen a kísérletekből remekül látszik, mennyi az egyes fajták terméshozama, és hogyan viselkednek a hazai klimatikus viszonyok között. Ez az a plusz, mely a vásárlóink szemében cégünket hitelessé teszi.

 

Büszkén említhetjük, hogy a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontnak 350 fajtából álló kukorica fajta- összehasonlító kísérletnek adunk helyet, mely 1050 kis parcellán zajlik. Ez nem kevés munkát ad a nyári vakáció közepén unokáinknak, akik a felügyeletünk mellett végzik a felvételező napló vezetését, ami a kukorica érésidejét hivatott dokumentálni.

Nyaranta minden évben, karöltve a Saaten Union vetőmag forgalmazó céggel repce fajta bemutatót szervezünk, ahol vendégeink szántóföldi körülmények között ismerkedhetnek meg a legjobb repce fajtákkal. Ekkor lehetőséget biztosítunk gazdálkodók részére, hogy megtekintsék 15-20 fajtából álló burgonya bemutatónkat. Rendezvényt követően vendégül látjuk a résztvevőket egy sátoros szili csülök ebéden, egy hangulatos tóparti környezetben.

 

Gondolom nagyon sok az adminisztráció is, azt is Ön végzi?

Igen, az én feladatom a Bt.és a férjem által végzett gazdálkodás adminisztrációja. Ebben segítégünkre van egy megbecsült munkatársunk, aki már negyedik éve dolgozik cégünknél. Végzi az import szervezését, a pályázatok megírását és a kapcsolattartást az ügyfelekkel.

 

Pályázni is szoktak, abban is segíteni szokott?

Meggyőződésem, hogy egy innovatív cégnek elmaradhatatlan a pályázati lehetőségek kihasználása.

Így tudunk vásárlóink részére lehetőséget biztosítani, hogy optimális körülmények között tárolt hűtőtárolóból tudjuk őket kiszolgálni. A vállalkozásunk csak akkor lehet sikeres, ha figyelünk egymásra, egymás segítségét kérjük, megbeszéljük a felmerülő problémákat, és kikérjük munkatársaink, gyermekeink véleményét a több szem többet lát elvet követve.Ötleteivel, elgondolásaival mindenki hozzájárulhat a siker eléréséhez.

Ennek köszönhető, hogy évről- évre növekvő forgalmat könyvelhetünk el.

 

Ez a munka tölti ki teljesen az idejét, vagy máshol is dolgozik?

Ahogy említettem, 40 évig pedagógusként dolgoztam. 2016-ban mentem nyugdíjba, a pályát miniszteri dicsérettel és Zirc Város Közoktatásáért Elismerő Oklevéllel hagytam el. A legnagyobb elismerés számomra azonban a volt diákjaimmal és szüleikkel, nagyszüleikkel máig tartó baráti kapcsolat. Mióta nyugdíjas vagyok, a Bt.-nek és nem utolsósorban az unokáknak szentelem az időmet.

 

Milyennek mutatkozik az idei év kereskedelmi szempontból?

Az idei év a járvány miatt még „izgalmasabb”, mint a többi. A kialakult helyzettel igyekszünk megbirkózni. Eddig is minden év tartogatott számunkra meglepetést és kihívásokat, amelyeken mindig igyekszünk felülkerekedni

 

Befolyásolja a pandémia a megrendeléseiket és a szállításokat?

Az idei év forgalma a tavalyinál alacsonyabb az eddigi időszakban. Közre játszik a forgalom lanyhulásában az elmúlt éveknél alacsonyabb burgonya ára. E két tényező, együtt befolyásolhatja a kereslet csökkenését.

 

 

Mekkora a család, akiknek még gondolom be kell segíteni néha, vagy ők segítenek már Önöknek?

A szűk családunk 12 főből áll, a fiunknál három lány, a lányunknál három fiú unokánk van. Mindannyiukra nagyon büszkék vagyunk, a fiunk és a lányunk remekül megállják a helyüket az életben. A lányunokáink már egyetemre, illetve gimnáziumba járnak, a fiúk az általános iskolát végzik. Mindannyian tehetségesek, a lányok versenyszerűen lovagolnak, a fiúk pedig a nagyapjuk hatására horgásznak. Férjemnek tulajdonítom, hogy a családhoz ilyen közel áll a természet és az állatok szeretete.

Mivel ilyen népes a családunk, számíthatunk rájuk abban, hogy a már felépített céget valaki továbbviszi közülük.

 

Szezonban biztosan nincs szabadidejük, de hogyha adódik, mivel foglalkozik legszívesebben?

A családdal közösen szoktunk néhány napos, vagy egy hetes nyaralásra utazni, melyet mindenki nagyon vár, sajnos az idei évben ez meghiúsult... Számunkra az a legpihentetőbb, ha gyermekeink és unokáink körében lehetünk.

 

Lassan készülni kell az idei, nem szokványos karácsonyra. Mik a terveik, hol és hogyan ünneplik majd?

Összetartó család vagyunk, gyakran és szívesen találkozunk. Az ünnepeket, ideértve a szülinapokat és az évfordulókat, mindig együtt töltjük. Ez karácsonykor sincs másképp. Az idei karácsonyt illetően még nincsenek konkrét terveink, de bízunk benne, hogy a járvány nem fogja megakadályozni a szokásos családi összejövetelt.

 

Advent első vasárnapja mindig a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami a hit napja, egyúttal az egyházi év kezdete is.