• +36-30-995-0416; +36-30-410-9967
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Hétfőtől - Péntekig: 9:00 - 15:00

365 nap hosszú idő, mégis gyakran úgy érezzük, nagyon gyorsan eltelik. Ennyi ideje, hogy utoljára tollat fogtam a burgonyatermesztés témájáról. Mennyivel könnyebb helyzetben voltam, mint most. Friss élményeimből mazsolázhattam, melyet holland szakmai kirándulásom nyújtott. Felidézve élményeimet, keserédes szájízzel nyugtázom a történteket. Látva a holland fantasztikusan magas szintű technikai, szakmai színvonalat, melynek minden fázisa tartogatott egy-egy számomra meglepőújdonságot, érdekességet, ami minden elemében egy magas szintű, méltán híres termés előállítását célozza meg. 

burgonya termesztési tanácsok növényvédő szer permetezés öntözés tárolás

Párhuzamba állítva a hazai viszonyokkal, szomorkás a kép. Ettől nem kell elszöntyömpörödni. Nem elfelejtendő, Hollandia mégis csak Európa egyik legfejlettebb agrár országa, mely mögött nem szégyen a lemaradás. Hosszasan lehetne taglalni, melyek azok a területek, melyek támogatásával versenyhelyzetünket javíthatnánk. Természeti adottságaink kellő alapot biztosítanak a felzárkózáshoz, de az alapjaiban tőkeszegény, kis- és középméretű gazdaságok külső segítség nélkül nem képesek önerőből felzárkózni és megvívni csatáikat a piacért. Mert egy piacon van mindkét résztvevő!

burgonya termesztési tanácsok növényvédő szer permetezés öntözés tárolás

Ami nem elfelejtendő, a felzárkózással nem egy stagnáló, hanem gőzerővel fejlődő agrárgazdaságot kell követni. A kiválasztottak a kis- és középgazdaságok lettek. Az előzőek nagy része előtt a támogatás lehetősége elérhetetlen célként lebeg.

 A falugazdász hálózat segítségével a földalapú támogatást még megkapják, de a többi pályázati lehetőség kiaknázása túl nagy elvárás egy olyan tradicionálisan gazdálkodó, gazdag tapasztalattal rendelkező rétegtől, akiket amúgy is egyre több adminisztrációs teher nyom. Megkérgesedett tenyerük nem szokott a számítógép billentyűzetéhez.

   Tapasztalatuk, tudásuk megmentéséhez, olyan leegyszerűsített támogatási lehetőség szükséges, melynek segítségével ők is meg tudnák valósítani fejlesztéseiket. Az így megalapozott gazdaság már alternatívát mutathat gyermekei, unokái számára. Ha egyszer ők lettek kiválasztva, kutya kötelesség a támogatási lehetőséget elérhetővé tenni, az alacsonyabban kvalifikált réteg számára is. Pillanatnyi talpon maradásuk sok esetben már csak annak köszönhető, hogy saját munkájukat és gépeik amortizációját nem építik be a terményeik árába.