Nyomtatás

Milyen Fajtát Ültessek?

Értékelés:
(13 szavazat)

Hazánkban kb. 60 burgonyafajtát forgalmaznak. Ezek egy része gazdaságunkban kipróbálásra került. Az arra érdemes fajtákat -szubjektív megítélés alapján- felszaporítjuk, illetve forgalmazzuk. Segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a termelőknek, akik nem rendelkeznek kellő ismeretekkel az általunk forgalmazott burgonyákról. Fajtaválasztásukat mindig a felhasználás célja határozza meg!

 

Saját fogyasztásra, családi használatra.

Egy téves gyakorlatra hívnám fel a figyelmüket! A héj színe ne befolyásolja Önöket a fajtaválasztásban, mert semmilyen tulajdonság nem kötődik hozzá. Ugyanúgy megtalálható a piros héjú burgonyában a szétfövő, szürkülésre hajlamos, vagy szappanos, mint a fehér színűben. Amennyiben korait szeretne a Balatoni rózsát, Evolutiont és az Impalát ajánlanám. A következő négy fajta mindegyike jól tárolható, sütni, főzni egyaránt alkalmas, bőtermő, nagyon jóízű. Hópehely: enyhén lisztes, fehér húsú, a négy fajta közül betegségekre a legkevésbé fogékony. Agria és a Maestro sárga húsú. Balatoni rózsa világossárga húsú, korai, fitoftórára közepesen fogékony, de jól tárolható. Sikeres jól bevált újdonság a tetszetős küllemű lila héjú és lila húsú Fleur Beue.

Ha termesztésünk elsődleges célja az értékesítés,

Piros héjú, formás, varasodásra kevésbé hajlamos, bőtermő fajtát kell választanunk. Ha a piacunk főleg nagyobb méretű burgonyát igényel, akkor Balatoni rózsát, Esmeet, Evolutiont ültessünk. A Stemster is jó választás, de erősen kötött talajon kissé formátlan. A Desiree a mechanikai igénybevételt jól tűrő, holland import gumója jó termőképességü.

Biotermesztésre alkalmas fajtából is van kínálatunk,

A vírus rezisztenciájának köszönhetően sok évig ültethető és a fitoftórának teljes mértékben ellenáll a Sarpo Mira. Jó eredményt érhetünk el a Hópehellyel is, mérsékelt fitoftóra érzékenységének, és kis lombjának köszönhetően.

Vegyes felhasználásra ajánlom.

Cherie korai bőtermő salátaburgonya, mely kiváló íze mellett, a varasodásra sem fogékony.

A felsorolást egy olyan fajtával fejezem be, melyet több évtizeden keresztül Magyarországon a legszélesebb körben termesztettek. Mivel egy tradíciót követő vásárlói kör a mai napig igényli, a termesztésben mindenképp létjogosultsága van. Ez a jól tárolható Desiree.

Felsorolásomból  több  fajta is kimaradt, melyekről a "FAJTÁK,, menüpontban találhatnak leírást.

Megjelent: 27411 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 22 november 2017 18:16

Média

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Hrtyan Pál Dánielné vasárnap, 22 március 2015 07:09 Írta: Hrtyan Pál Dánielné

    Köszönöm a gyors és rugalmas ügyintézést!!

  • Hozzászólás hivatkozás Szük Jutka vasárnap, 01 március 2015 18:37 Írta: Szük Jutka

    T. cim: Érdeklődni szeretnénk , hogy milyen árba vannak a burgonya gunok és szállíást- vállalnaek-e.?
    Köszönettel:

    Szűk Jutka