Nyomtatás

Termesztési Tanácsok

Értékelés:
(8 szavazat)

Segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik eddig nem foglalkoztak a burgonya termesztésével. Nagyüzemi módszerekről bő tájékoztatást kaphatunk az internetről. Most csak a hobbi és kiskert tulajdonosoknak szánom soraimat.

 

A nagyon szélsőséges talajok kivételével, ahol általában egyéb zöldségnövények is termeszthetők ott a burgonya is megél. Az ültetés ideje a melegebb éghajlatú területeken március közepétől, a hűvösebb területeken, április végéig tart. Kései ültetéseknél hiányzik a lomb árnyékoló hatása, ami megvédené a talajt a kora nyári kiszáradástól, ami jelentős terméscsökkenéssel járhat.

70-75 cm-es sor és 27-35 cm-es tőtávolságra ültessük a gumókat. A kisebbeket sűrűbbre, a nagyobb méretűeket ritkábbra. Az 5 cm mélységre ültetett burgonyák fölé vegyszeres gyomirtás alkalmazása esetén magas bakhátat húzzunk, amit még kelés előtt le kell permeteznünk. Ügyeljünk a gyomírtószer kiválasztására, mert egyes fajták némely hatóanyagra érzékenyek. Amennyiben nem szeretnénk vegyszeres gyomirtást végezni, akkor a burgonya növekedésének megfelelően töltögessünk 2-4 alkalommal, megakadályozva ezzel a gyomosodást.
  A burgonya tápanyagigényes növény, a szervestrágyázást meghálálja.
Ennek hiányában K túlsúlyos műtrágyázást ajánlott alkalmazni. Ideális esetben a foszfort és káliumot ősszel, a nitrogént tavasszal juttatjuk ki. Mivel a burgonya vízigényes, termését öntözéssel jelentősen növelhetjük. Ha olyan fajtát választottunk, amely a gombabetegségekre érzékeny, a virágzást követő időszakban permetezéssel kell védekeznünk. Ez akkor időszerű, amikor a lombozat 1-2 napig folyamatosan dunsztos párás környezetben van.

Ha a burgonyát tárolni szeretnénk, várjuk meg a lombozat beérését, így elkerülhetjük a gumóhéj foszlását, így tárolhatóbb lesz a terményünk. Dióhéjban ennyi fért a burgonya ültetéséről, gondozásáról.

Megjelent: 23629 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 23 november 2017 11:10

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Rózsa Tamás vasárnap, 10 május 2015 11:03 Írta: Rózsa Tamás

    Hogyan lehet termelni egész évben jó minőségű burgonyát?

  • Hozzászólás hivatkozás Bihar Ferenc hétfő, 23 március 2015 14:30 Írta: Bihar Ferenc

    Érdeklödök, hogy a Balatini rozsa krumplit mikor célszerű vetni és milyen talaj illetve szervestrágyázási igénye van.? A település ahol lakom Sárbogárd-Pusztaegres Sárréte kellős közepe. Érdeklődve várom válaszukat.